Sähköhammasharja ja sen käyttö - Vinkit ja neuvot

Me Pepsodentillä olemme koonneet tälle sivulle hyviä vinkkejä ja neuvoja hampaiden eroosion hoitoa varten. Klikkaa tästä ja lue lisää!

Sähköhammasharja ja sen käyttö - Vinkit ja neuvot

Me Pepsodentillä olemme koonneet tälle sivulle hyviä vinkkejä ja neuvoja hampaiden eroosion hoitoa varten. Klikkaa tästä ja lue lisää!
Hampaiden eroosio

Hampaiden eroosio

Hammaseroosio – näin havaitset ongelman ja lievennät sitä

Hammaseroosio tarkoittaa sitä, kun hammaskiille hajoaa tai syöpyy pois. Se voi johtua monesta syystä. Se, mitä syöt – ja kuinka usein – vaikuttaa tietenkin paljon, mutta ongelma voi johtua myös suun korkeasta happopitoisuudesta, joka voi johtua mm. refluksista syömishäiriöistä tai muista sairauksista tai syljen vähyydestä. Hammaseroosiota ei voi korjata, mutta sitä voi ehkäistä.

Hammaseroosio on hammaskiilteen kemiallista liukenemista, joka ei johdu bakteereista. Sen sijaan syynä on suun noussut happopitoisuus.  Kun syöt tai juot happamia ruokia ja ruokia, hammaskiille pehmenee ja on hetken aikaa hauraampi.

Happo voi tulla elintarvikkeista, joilla on alhainen pH-arvo. 5,5 tai sitä alhaisempi pH voi vahingoittaa kiillettä. Hyvin yleinen syy hammaskiilteen eroosion ovat virvoitusjuomat. Esimerkiksi tavallisen kolajuoman pH-arvo on 2,5. Kun siihen lisätään sitruunaviipale, pH-arvo laskee yhä alemmas. 

Muita alhaisen pH-arvon juomia ja ruokia ovat urheilu- ja energiajuomat, mehut, appelsiinit, omenat ja kirpeät makeiset. Ne nostavat suun happopitoisuutta ja aiheuttavat siten hammaseroosiota. Sillä ei ole eroosion kannalta merkitystä, sisältääkö juoma luonnollisia sokereita vai makeutusaineita.

Syljen tehtävä on happotasapainon palauttaminen

Normaalisti sylki neutraloi suun happopitoisuuden, palauttaa luonnollisen tasapainon ja kovettaa kiilteen. Jos hampaat altistuvat happohyökkäyksille usein, yli 4–6 kertaa päivässä, sylki ei ehdi neutraloida happoja. Hampaan kiillettä liukenee hapon vaikutuksesta vähitellen, ja ajan kuluessa hampaan pinta kuluu pois.  

Hapot voivat olla peräisin myös vatsasta, esimerkiksi happamista röyhtäyksistä tai oksennuksesta. Siksi hammaseroosio liittyy usein syömishäiriöihin. 

Näin ehkäiset hammaseroosiota

Hammaseroosion hajottama kiille ei palaudu koskaan. Vahinkojen pahenemista voidaan kuitenkin estää elintapoja muuttamalla. 

Ensimmäiseksi kannattaa miettiä, mitä syö. Hyvä sääntö on happamien ruokien ja juomien välttäminen. Maito, luonnonjogurtti ja juusto ovat hyviä, sillä ne sisältävät kalsiumia, joka neutraloi happoja. 

Vähennä virvoitusjuomia ja mehuja. Juo vettä, jos sinua janottaa aterioiden välillä ja noudata säännöllistä ateriarytmiä välttäen jatkuvaa napostelua. 

Yksi oudon kuuloinen neuvo on odottaa noin 30–60 min ennen hampaiden pesua, jos olet syönyt/juonut jotain hapanta tai jos olet oksentanut tai sinulla on ollut ongelmia happamien röyhtäisyjen kanssa. Silloin suun normaali tasapaino ehtii palautua ja kiille hiukan kovettua ennen harjaamista. Suu kannattaa myös huuhtoa vedellä, kun on syönyt jotain hapanta. 

Käytä pehmeää hammasharjaa ja fluorihammastahnaa, jolla on alhainen hankausarvo.

Miten hammaseroosion huomaa?

Alkavan hammaseroosion merkkejä ovat muuttunut kiilteen ulkonäkö, jolloin hampaan pinta alkaa näyttämään mattamaiselta ja himmeältä.  Hammaseroosion edetessä hampaan voivat alkaa vihlomaan ja hampaiden kärjen muoto voi muuttua. Hammaskiilteen ohetessa  hampaiden väri alkaa näyttämään keltaisemmalta, kun hammasluun väri kuultaa ohentuneen kiilteen läpi. 

Eroosiota voi olla vaikea havaita itse. Se alkaa usein ylähampaiden sisäpinnalta, jonne on vaikea nähdä. Hampaiden vihlonta voi olla varoitusmerkki, mutta hammaseroosio voi olla myös oireeton. Siksi on paras käydä säännöllisesti hammaslääkärissä. Siellä huomataan, jos kuulut riskiryhmään. 

Mitä voit tehdä itse? 

Kiinnitä huomiota säännölliseen ruokailurytmiin ja vältä napostelua ruokailuiden välillä sekä huolehdi myös hyvästä suuhygieniasta. Herkille hampaille on kehitetty erityistä hammastahnaa  joka vahvistaa hammaskiillettä, lievittää hampaiden vihlontaa sekä antaa pitkävaikutteista suojaa plakkibakteereja vastaan. On myös suositeltavaa valita hampaiden harjaukseen pehmeä hammasharja, joka on samalla myös hellävarainen ikenille. Fluoria sisältävää suuvettä  käyttämällä saat helposti palautettua suuhun hammaskiillettä vahvistavaa fluoria esimerkiksi ruokailun jälkeen. Pyydä hammaslääkäriä tai suuhygienistiä arvioimaan hampaidesi ja hammaskiilteen kunto, he myös pystyvät opastamaan sinua hammaseroosion ennaltaehkäisyssä.