Hampaiden vihlominen tuntuu ikävältä ja turhauttavalta. Hyvä uutinen on kuitenkin, ettei sitä tarvitse sietää. Hampaiden vihlomista voi ehkäistä ja helpottaa monin eri tavoin. Katsotaanpa:
Mistä hampaiden vihlominen johtuu?
Hampaiden vihlomiseen voi olla monta syytä. Yleensä syynä on hammaskiilteen kuluminen tai paljastunut hammasjuuri, mutta mahdollisia selityksiä voivat olla myös:
- Reikä hampaassa
- Ienten kiinnityskudosten heikentyminen parodontiitin seurauksena
- Hammaskivikertymät
- Haljennut tai lohjennut hammas
- Hiljattain paikattu hammas
- Valkaisu tai muut hammastoimenpiteet
Jos et ole varma siitä, miksi hampaitasi vihloo, puhu hammaslääkärillesi, joka voi tunnistaa ongelman syyt ja tarjota neuvoja sekä hoitoa.
Vihlovien hampaiden hoitaminen
Hammaslääkärisi saattaa ehdottaa jotain näistä:
- Käytä erikoishammastahnaa – Pepsodent Sensitive Extra hammastahna on suunniteltu varta vasten helpottamaan vihlovien hampaiden aiheuttamaa epämukavaa oloa. Aktiiviset ainesosat helpottavat särkyä nopeasti ja auttavat suojaamaan hampaita.
- Vaihda hammasharjaa – vihlovien hampaiden harjaaminen voi olla kivuliasta, joten hanki pehmeäharjaksinen hammasharja, joka on hellävarainen ikenille. Pepsodent Sensitive hammasharja on hellävarainen käytössä ja poistaa samalla plakkikertymiä.
- Fluori – hammaslääkäri voi tehostaa vihlovien hampaiden suojausta fluorigeelillä, -huuhteella tai -lakalla.
- Turrutus tai sidosaineiden käyttö – jos vihlonta johtuu paljastuneista hammasjuurista, hammaslääkäri voi sinetöidä hammasta ympäröivän alueen sidosaineella.
- Kirurginen iensiirto – jos vihlonta johtuu ienkudoksen menetyksestä, hammaslääkäri saattaa pystyä siirtämään ienkudosta muualta suusta ongelma-alueelle.
- Juurihoito – jos kipu on vaikeaa ja pitkäkestoista, hammaslääkäri voi päätyä juurihoitoon joka saattaa olla tehokkain ratkaisu.
Hampaiden vihlonnan ehkäiseminen
Kun hampaiden vihlonnasta on kerran päässyt eroon, sitä ei halua kokea enää uudestaan. Ongelman uusiutumista voi ehkäistä esimerkiksi näin:
- Pidä huolta suusi hyvinvoinnista. Harjaa kahdesti päivässä fluoripitoisella hammastahnalla ja vaihda hammasharjasi kahden–kolmen kuukauden välein.
- Älä mene liiallisuuksiin. Vältä liian kovakouraista harjaamista ja käytä pehmeäharjaksista harjaa.
- Mieti ruokavaliotasi. Vähennä sokeripitoisia ruokia ja juomia. Odota ainakin 30 minuuttia ruokien nauttimisen jälkeen ennen kuin harjaat hampaasi. Jos harjaat hampaat happohyökkäyksen ollessa vielä käynnissä, saatat vahingoittaa haavoittuvassa tilassa olevaa hammaskiillettäsi.
- Vältä hampaiden narskutusta (bruksismia). Jos narskuttelet hampaitasi, kysy hammaslääkäriltäsi hammassuojasta. Bruksismi voi vahingoittaa hampaita ja aiheuttaa vihlontaa.
Älä anna vihlovien hampaiden pilata elämän pieniä iloja. Kysy lääkäriltäsi apua, sillä hoitokeinoja löytyy kyllä. Muista myös käyttää vihloville hampaille tarkoitettua Pepsodent-hammastahnaa ja pehmeäharjaksista hammasharjaa.